Welke keuzes heeft u zelf?

Welke keuzes heeft u zelf?

Waardeoverdracht

Als u van werkgever verandert en daardoor naar een andere pensioenregeling gaat, kunt u ervoor kiezen om uw opgebouwde pensioen mee te nemen. We noemen dat waardeoverdracht. Dat doet u bij uw nieuwe pensioenuitvoerder. Laat u hier vooraf goed over informeren. Of waardeoverdracht een goede keuze is, hangt onder andere af van de financiële situatie van uw huidige en van uw nieuwe pensioenuitvoerder. Als u besluit geen waardeoverdracht aan te vragen, dan blijft uw pensioen staan bij de Stichting Sportfondsen Pensioenfonds en wordt het vanaf uw 68e aan u uitbetaald. U betaalt geen premie meer aan de Stichting Sportfondsen Pensioenfonds en gaat verder met pensioen opbouwen in de regeling van uw nieuwe werkgever.
 


 

Pensioenregelingen vergelijken

Wilt u uw pensioenregeling vergelijken? Vul dan bijgaande pensioenvergelijker in. De gegevens van de pensioenregeling van de Stichting Sportfondsen Pensioenfonds hebben wij al voor u ingevuld.
 

Ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen en wezenpensioen

Als u met pensioen gaat of eerder de aangesloten werkgever verlaat, en er is geen of te weinig partnerpensioen voor uw partner en wezenpensioen voor uw kinderen wanneer u overlijdt, dan kunt u een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen en wezenpensioen. U krijgt dan een lager ouderdomspensioen. Maar uw partner en kinderen krijgen dan wel een hoger pensioen van de Stichting Sportfondsen Pensioenfonds als u komt te overlijden.
 
Let op: als u deze keuze bij pensioeningang maakt, dan is dit een eenmalige keuze! Als u eenmaal gekozen heeft om wel of niet te ruilen kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. Meer informatie over het ruilen van pensioen is te vinden in het pensioenreglement.
 

Partnerpensioen ruilen voor ouderdomspensioen

Na uitruil van ouderdomspensioen in partnerpensioen kan er ook een opgebouwd partnerpensioen zijn. Er kunnen redenen zijn waarom u het partnerpensioen bij pensioeningang weer wilt ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Misschien heeft uw partner zelf een goed pensioen, of misschien heeft u geen partner (meer).
 
Let op: dit is een eenmalige keuze! Als u eenmaal gekozen heeft om te ruilen kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. Als u wél een partner heeft moet hij/zij het wel eens zijn met de keuze. Meer informatie over het ruilen van partnerpensioen voor een hoger ouderdomspensioen is te vinden op deze pagina.
 

Pensioen vervroegen of uitstellen

In plaats van met pensioen te gaan op uw 68e kunt u er voor kiezen om langer door te werken. Als u dat wilt, kan het uitbetalen van het ouderdomspensioen worden uitgesteld totdat u echt met pensioen gaat. Als u later met pensioen gaat, wordt uw opgebouwde ouderdomspensioen verhoogd. Kijk voor de voorwaarden voor het uitstellen van pensioen in het pensioenreglement.
 
U kunt er ook voor kiezen om uw pensioen eerder in te laten gaan dan op uw 68e. Dat betekent wel dat uw ouderdomspensioen lager wordt. Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. De pensioenopbouw stopt eerder en het ouderdomspensioen wordt verlaagd. U moet er ook rekening mee houden dat de AOW wellicht later ingaat dan uw vervroegde ouderdomspensioen. Kijk op www.svb.nl om te zien wanneer uw AOW ingaat.
 

Beginnen met een hoger pensioen

U kunt de keuze maken om eerst een paar jaar een hoger ouderdomspensioen te ontvangen, en daarna een lager ouderdomspensioen. Vanaf dat tweede moment is uw ouderdomspensioen lager dan op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat.
 
Let op: dit is een eenmalige keuze! Als u hier eenmaal voor gekozen heeft, kan het niet meer ongedaan worden gemaakt.
 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief