Nieuw pensioenstelsel

De pensioenen in Nederland worden hervormd.

De pensioenen in Nederland worden hervormd. Alle pensioenen moeten uiterlijk 1 januari 2028 zijn aangepast aan het nieuwe pensioenstelsel. Ook de regeling van het Sportfondsen Pensioenfonds.

De pensioenen in Nederland worden hervormd. Alle pensioenen moeten uiterlijk 1 januari 2028 zijn aangepast aan het nieuwe pensioenstelsel. Kabinet, werkgevers en werknemers sloten in 2019 een akkoord over de komst van een nieuw pensioenstelsel. Alle afspraken zijn opgenomen in de Pensioenwet die 1 juli 2023 is ingegaan. Deze wet maakt een nieuw pensioenstelsel mogelijk.

Ook de pensioenregeling van Stichting Sportfondsen Pensioenfonds moet worden aangepast. Dit is wat er verandert:

  • uw pensioen wordt duidelijker en persoonlijker;
  • het wordt inzichtelijker hoeveel premie u en uw werkgever voor uw pensioen inleggen;
  • pensioen wordt meer afhankelijk van beleggingsresultaten en hoe het met de economie gaat;
  • het nabestaandenpensioen wordt eenvoudiger te begrijpen,

In deze video wordt nader uitleg gegeven over waarom er een nieuw pensioenstelsel komt en wat de veranderingen inhouden.

Sociale partners (werkgever en werknemers) zijn momenteel, in afstemming met het bestuur van het pensioenfonds, bezig met het opstellen van een transitieplan dat uiterlijk op 1 januari 2025 klaar zal zijn. Belangrijke aandachtspunten in het traject zijn onder andere de dispensatie van Pensioenfonds Recreatie en het premievrije herverzekeringscontract met Aegon.

Veelgestelde vragen over het nieuwe pensioenstelsel

De nieuwe pensioenwet geldt voor alle Nederlanders die pensioen opbouwen of hebben opgebouwd bij een of meerdere pensioenfondsen. In de wet wordt geregeld dat deelnemers een individuele pensioenpot krijgen. Dit betekent dat alle pensioenfondsen over moeten op een nieuwe pensioenregeling en dus ook Stichting Sportfondsen Pensioenfonds. Hiermee zullen dus al onze deelnemers overgaan naar de nieuwe pensioenregeling.

Pensioen wordt eerlijker: jong en oud krijgen het pensioen waarvoor ze (samen met hun werkgever) betalen. Ook zorgen de nieuwe regels ervoor dat pensioen eerder omhoog gaat als het economisch goed gaat. Het pensioen gaat ook eerder omlaag als het economisch slechter gaat. Je pensioen gaat dus meer meebewegen met de economie.

Wat de nieuwe regels voor de hoogte van joúw pensioen betekenen, is nog niet te zeggen. Dit weten we als we de nieuwe regels voor pensioen invoeren en we per deelnemer de nieuwe berekening kunnen maken. Je pensioen gaat wel meer meebewegen met de economie. Omdat we minder geld in kas hoeven te houden, kan je pensioen sneller omhoog als het goed gaat met de economie. In slechtere tijden kan het ook omlaag gaan. De schommelingen zullen wel minder groot zijn als je (bijna) met pensioen bent. Tegenvallers kunnen we bovendien op meerdere manieren opvangen of verzachten.

De nieuwe regels zorgen ervoor dat het pensioen meer meebeweegt met de economie. Gaat het daarmee slechter? Dan kan het pensioen ook omlaag gaan. De kans op te grote bewegingen wordt minder groot als je (bijna) met pensioen bent. Bovendien zijn er maatregelen om eventuele schokken te spreiden en kan een buffer (de solidariteitsreserve in de solidaire premieregeling) worden gevuld om al te grote schommelingen op te vangen.

Alle betrokken partijen (Sportfondsen Nederland, de sociale partners en Stichting Sportfondsen Pensioenfonds) streven ernaar de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2027 in te voeren. Uiteraard zullen we je voor die tijd informeren over wat dit voor jouw pensioen betekent. Uiterlijk op 1 januari 2028 moeten alle pensioenfondsen de nieuwe pensioenregeling hebben ingevoerd.

Dat kan niet. Iedereen die meedoet aan een pensioenregeling gaat pensioen opbouwen via een nieuwe pensioenregeling. Er geldt geen individueel bezwaarrecht. Dat is zo afgesproken in de wet.

Dat kan niet. Voor de overgang van de pensioenen uit de oude pensioenregeling naar de nieuwe pensioenregeling (invaren) geldt geen individueel bezwaarrecht. Dat is zo afgesproken in de wet.

Nee, het kapitaal voor jouw pensioen is nooit ‘op’. Je krijgt als pensioengerechtigde een pensioen zolang je leeft. Ook al word je 120 jaar. We zorgen er samen voor dat er altijd een uitkering is voor de mensen die een pensioen krijgen of gaan krijgen in de toekomst.

De betaalde pensioenpremies bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten, levert te weinig op. Voor een betaalbaar en goed pensioen moet het pensioenfonds beleggen. Met beleggen boekt het pensioenfonds rendement. Ons streven is om alle deelnemers levenslang te kunnen voorzien van een goed pensioen. Het beleggen van pensioenkapitaal heeft dus een heel belangrijk doel: zorgen dat we goede resultaten behalen die ten goede komen aan jouw pensioenuitkering.

Beleggen brengt inderdaad ook risico’s met zich mee, maar er wordt op een beheerste manier mee omgegaan. Afhankelijk van jouw leeftijd nemen we meer of minder risico met beleggen. Bij jongere deelnemers is dat meer risico, bij oudere deelnemers wordt het risico afgebouwd. Het doel is dat jouw toekomstig pensioen zo stabiel mogelijk is tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

Nee, er is geen sprake van een individuele pensioenpot waarover je zelf kunt beschikken. Het beheer van jouw pensioen doen we ook in het nieuwe stelsel nog steeds samen. Wel wordt nu duidelijker wat je hebt opgebouwd en ingelegd samen met je werkgever, hoeveel rendement er wordt behaald met beleggen en welke kosten er zijn.

Het pensioengeld wordt niet alleen in aandelen belegd, maar in een mix van beleggingen die past bij de leeftijd van de deelnemer. Hoe ouder je bent, hoe minder er in aandelen zal worden belegd. Bovendien wordt ook na de ingang van het pensioen nog belegd met de inhoud van de pensioenpot. Het ligt ook aan de regeling zelf. Is die meer op individuele basis, of meer solidair? Die keuze moet nog gemaakt worden. Zodra we meer weten over die keuze en wat dat betekent voor jouw pensioenpot, de beleggingen en jouw pensioen, informeren wij jou daarover.

Wij blijven in geval van overlijden zorgen voor jouw nabestaanden. Dit zijn jouw (eventuele) kinderen en partner. Het nabestaandenpensioen gaat wel veranderen.

De hoogte van het partnerpensioen is nu nog gekoppeld aan de hoogte van jouw bereikbare pensioen (we noemen dit het ouderdomspensioen). Dat ouderdomspensioen bouw je niet op over je hele salaris, maar over het salaris boven een bepaald bedrag (drempelbedrag of ook wel AOW-franchise genoemd). Dit komt omdat je naast pensioen van ons straks ook een AOW-uitkering van de overheid ontvangt.

De koppeling tussen partnerpensioen en ouderdomspensioen gaat in het nieuwe stelsel verdwijnen in geval van overlijden vóór de pensioendatum. Straks zal in dat geval het partnerpensioen bepaald worden als een percentage van het salaris (dus zonder rekening te houden met een drempelbedrag).

Het nabestaandenpensioen dat je hebt opgebouwd tot de beoogde overgang op 1 januari 2027 neem je bij het invaren mee naar de nieuwe pensioenregeling. Vanaf dat moment gelden dan de nieuwe regels voor het nabestaandenpensioen.

Nee. De nieuwe regels voor pensioen gaan niet over de AOW. Ze gaan over het pensioen dat je opbouwt via jouw werkgever.

Je hoeft niets te doen. Je krijgt bericht van ons als je iets moet doen.

Zover is het nog niet. Maar in dat geval kun je contact met ons opnemen zodat wij dit kunnen onderzoeken. Komen we er onverhoopt samen niet uit, dan kun je een klacht bij ons indienen en terecht bij een externe onafhankelijke geschilleninstantie of in het uiterste geval naar de rechter gaan.

De definitieve keuzes voor de nieuwe pensioenregeling nemen de sociale partners: oftewel de vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en pensioengerechtigden. Iedereen moet volgen. Jouw individuele instemming (als deelnemer van het fonds) is daarvoor niet nodig. Natuurlijk vinden wij het bij te maken keuzes voor de nieuwe pensioenregeling(en) wel belangrijk om te weten hoe je denkt over bijvoorbeeld het nemen van risico met jouw pensioengeld. Daarom hebben wij in juni 2024 onderzoek gedaan naar jouw voorkeuren rondom risico's. Daarmee houden we zoveel mogelijk rekening.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.